Gå til innhold

Fakta

Hva er Lightning Process?
Lightning Process er et mentalt treningsprogram over tre sammenhengende dager.  Denne tiden skal brukes til å tilegne seg kunnskap, sette den i system og få opplæring i en metode.

Hva skjer på kurset?
Du får undervisning i mentale strategier og atferdsstrategier og opplæring i mentale basisteknikker.

Hva inneholder kurset?
Undervisning i enkel positiv psykologi og basal stressfysiologi og opplæring i en treningsmetode for å lære deg å påvirke blant annet automatiserte og ubevisste tankemønstre og regulere automatiske kroppslige reflekser.

Du får opplæring i en praktisk metode for å påvirke deg selv. Du lærer hvordan du kan trene opp positive tankemønstre, og skru av og på kroppslig aktivering. Hensikten er å vise i hvilken grad du kan være med å ta aktive valg hver dag.

Grunntanken i kurset bygger blant annet på positiv psykologi, men det er ikke det samme som å bare tenke positivt. Tanker kan føre til fysiologiske reaksjoner og påvirke helse og livskvalitet. Fagfolk har sammenlignet deler av kursinnholdet med innholdet i metakognitiv terapi og adferdsterapi.

Hva skjer i etterkant av kurset?
Deltakerne har tilgang til veiledning i en periode i etterkant av kurset, for det er da jobben starter. Jeg bruker fortsatt det jeg lærte på kurset i 2007, men ikke lenger på samme måte. Da jeg gikk til kursets første dag i London var jeg full av forventning. Fire timer senere ringte jeg til barna mine og jublet. Jeg hadde fått en ny innsikt, en slags aha-opplevelse, der jeg forsto at jeg kunne påvirke meg selv.

Den fysiske og mentale kapasiteten min var liten, fordi jeg hadde vært inaktiv i lang tid, men lysten på livet var veldig stor. De første ukene etter kurset hadde jeg derfor mer enn nok med å gjøre enkle hverdagslige ting som å vaske klær, lufte hunden og lage mat. Etter et par måneder var jeg derimot klar for å begynne å studere for å utvikle meg videre.

Tiden etter kurset besto av to skritt frem og av og til ett tilbake, og jeg ser på kurset som en snuoperasjon. Hva jeg hadde lært? Jeg lærte å lytte til kroppens signaler på en god og nyttig måte, samtidig som jeg lærte å unngå å fortolke kroppens signaler. Noen ganger kan vi tro vi er sultne, mens kroppen egentlig er tørst. Det kan kjennes riktig å bli liggende på grunn av smerter, mens kroppen har best av bevegelse. Vi kan føle for å kle av oss hvis vi holder på å fryse i hjel. Og vi kan synes det er ubehagelig å kjenne hjertet banke, mens det isteden er en forutsetning for liv. I dag har jeg sluttet å stresse med fysiske signaler, og spiller på lag med kroppen istedenfor å overkjøre den gjennom å ignorere signaler, selv om hodet mitt har lyst til å gjøre akkurat det. Jeg anbefaler gjerne denne videoen om kronisk smerte.

Må man gjøre metoden riktig? Å bruke «prosessen» handler om å lære å sette seg selv i en god sinnstilstand. Det finnes ingen riktig eller feil måte å gjøre dette på. Det handler om gå fra en tilstand til en annen, som er noe helt annet enn å ta seg sammen å tenke positivt.

Kan jeg snakke om kurset? Kursmaterialet har en opphavsrettsbeskyttelse for å forhindre reproduksjon, men det er selvsagt lov å dele erfaringer både underveis og i etterkant av kurset. Informasjon fra andre deltakere på kurset er naturlig nok taushetsbelagt.

Jeg anbefaler ikke kursdeltakere å trene andre i metoden på samme måte som man ikke kvalifiserer til å undervise i dykking selv om man har tatt dykkersertifikat. I etterkant av kurset oppfordrer jeg deltakerne til å fokusere på kontakter som vil hjelpe til å opprettholde motivasjonen.

Kan man stille spørsmål på kurset?
Underveis i kurset vil alle spørsmål bli besvart etter beste evne, og det er lurt å spørre om det du lurer på for å unngå usikkerhet.

Hva slags oppfølging får man?
Du har tilgang på oppfølgingssamtaler i opp til 6 måneder etter kurs, for veiledning i forhold til bruk av metoden. Dette skjer vanligvis per telefon, og er inkludert i kursavgiften.

Hva hvis jeg ikke får til å bruke metoden i etterkant av kurs? En viktig del av kurset skjer på den tredje dagen. Da oppfordres deltakerne til å ta kontakt med instruktøren hvis de ikke får til å bruke metoden.

Det å ta kontakt med instruktør kan være avgjørende for veien videre. Selv om man ikke tror at jeg kan hjelpe, så kan jeg muligens bistå likevel. Det å be om hjelp er en måte å ta ansvar på og jeg blir alltid glad når deltakere tar kontakt!

Hva slags kvalitetskontroll finnes? LP-instruktører er underlagt en intern kvalitetskontroll. Dette er for å sikre at informasjonen som gis holder høy standard og ikke strider mot relevant fagkunnskap.